Kuidas eemaldada putukaplekke autolt  - Carfox - täisteeninduslik autoremonditöökoda

Jätkades Carfoxi veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

CARFOX BLOG

Kuidas eemaldada putukaplekke autolt 

8 min lugemist

Tegime Facebookis küsitluse, kus uurisime putukate arvukuse kohta meie ümber. Kui Sa pole veel enda arvamust kirja saanud, siis tee seda siit

Vastustest tuli välja, et pea 93% meie lugejate meelest on putukaid tõesti vähemaks jäänud võrreldes eelmiste aastatega. Carfox pani arvukuse langemise põhjuste uurimiseks kokku erikomisjoni, mille raporti on oodata septembri jooksul. 

Seekordses blogis uurime aga natuke igapäevasemat muret, kui putukate väljasuremine. Kindlasti käisid ka Sina sel suvel autoga puhkamas ning avastasid koju naastes masina esiosalt hulgaliselt putukaplekke. Kuidas neid plekke eemaldada ja mis juhtub Sinu autoga, kui Sa seda ei tee? Nendele küsimustele vastab Carfoxi kvaliteedispetsialist Markku “putuka-patoloog” Reinvee.

Miks tuleks putukaplekid koheselt autolt eemaldada

Käin autoga suvekuudel tihti mööda Eestit ringi vuramas ning putukalaibad masina esiosal on täiesti tavaline nähtus. Lisaks ebaesteetilisele vaatepildile on mitmed praktilised põhjused, miks peaksid plekid autokerelt koheselt eemaldada. 

Esimene põhjus kiireks tegutsemiseks on mugavus. Nimelt on äsja sõitmast tulles plekid veel värsked ning nende eemaldamiseks piisab vaid spetsiaalse lapiga märgpesust. Hilisemalt aga kuivavad putukalaibad värvikihi külge kinni ja eemaldamiseks pead juba kasutama kangemaid pesuvahendeid. 

Lisaks mugavusele on putukapesu edasilükkamisel veel mitu negatiivset tagajärge. Olles happelised, hakkavad plekid koheselt autot kaitsvat värvikihti söövitama. Seda efekti võimendavad ka bakterid, kes kogunevad laipade peale. 

Söövitamise tulemust ei pruugi Sa kohe märgata, kus värv on peale pesu näiliselt vaid natuke tuhmimaks läinud. Samas võid saada talvekuudel halva üllatuse, kui needsamad plekid on roostetama hakanud. 

Kiirustamiseks on ka teine põhjus ja see on kuumus. Päikese käes seistes lähevad plekid masinakerest oluliselt kuumemaks, põletades värvi sisse valged laigud. Olen seda ka mitmel korral oma silmaga näinud, kus kliendi tumedat värvi auto oli eestpoolt valgeid täpikesi täis. Nende eemaldamiseks pidime poleerimismasina välja tooma.  

Nipid putukaplekkide eemaldamiseks 

Olen oma isikliku auto peal testinud mitmeid erinevaid viise, kuidas plekke koduste vahenditega eemaldada, kus mõned töötavad paremini kui teised. Vaatame kõigepealt aga üle asjad, mida Sa ei kindlasti ei tohiks putukapesu käigus teha.

Ära kasuta kraapivaid pesuvahendeid 

Kuna putukaplekid on auto küljes tugevasti kinni, võib esimene instinkt olla haarata koheselt mõne karedama käsna või abrasiivse pesuvahendi järele. 

Kindlasti ära seda viga tee. Niimoodi saad lisaks putukaplekkidele lahti ka autot kaitsvast pealmisest lakikihist. Auto värvikihtidest ja nende vajalikkusest oleme kirjutanud ka oma eelmises blogis Auto värvikriimud ja kuidas neid eemaldada. 

Isegi pehmete lappidega proovi hõõrudes olla õrn, et mitte värvikihti mehhaaniliselt vigastada. 

Ära jäta söövitavaid pesuaineid pikaks ajaks auto kerele

Turul on saadaval suur valik erinevaid keemilisi plekieemaldajaid. Nende toimemehhanism on suhteliselt lihtne. Kandes kemikaali plekile, hakkab see viimast lagundama, lõhkudes ära sideme autokere ja laiba vahel. Pärast umbes minutist ootamist saad (ideeliselt) plekid käsnaga või mikrofiiberlapiga lihtsalt maha pühkida. 

Siin aga peitub ka oht. Kuna tegemist on kange kemikaaliga, pead selle auto kerelt kiirelt eemaldama. Jättes masina koos pesuainega päikese kätte kuivama, võid tulemusena kahjustada oma masina värvi rohkemgi, kui putukatega. 

Putukate eemaldamine autolt

Tõenäoliselt on üheks lihtsamaid viise oma auto laipadest puhastamiseks vana head putukate eemaldamise kemikaal, mille leiad suvaliselt autotarvikute poest. Samas piisab vahel vaid tavalisest kodustest vahenditest, et saada väga hea tulemus. Pea ainult meeles, et mida kauem lased plekkidel kuivada, seda raskemini nad autolt maha tulevad.

Leia õige puhastuslapp

Poes on müügil spetsiaalsed käsnad putukalaipade eemaldamiseks. Nende eeliseks on õige tekstuuriga pind, millega saad lahti leotatud plekid kerge vaevaga auto kerelt maha pühkida. 

Kui sellist lappi pole käepärast, siis sobib hästi ka mikrofiiber puhastuslapp. Peaasi, et tegemist ei ole kraapiva materjaliga. 

Putukaplekkide eemaldamine nõudepesuvahendiga

Igas kodus on tõenäoliselt olemas nõudepesuvahendit, mida saab väga edukalt kasutada ka putukaplekkide eemaldamiseks. Nimelt on nõudepesuvahendi toimemehhanism sarnane spetsiaalsetele kemikaalidele, lagundades rasvased plekid auto kere küljest lahti. 

Pesemiseks vala nõudepesuvahendit kuumapoolsesse vette ja aja see vahutama. Edasi leota pleki paar minutit ning seejärel pühi mustus autokerelt maha.  

Samamoodi saad ka oma esiakna ning esilaternad putukatest puhtaks. 

Putukaplekkide eemaldamine õliga

Enamikes majapidamistes on olemas purk WD-40 õli. Huvitaval kombel on selle toote puhul välja toodud üle 2000 erineva kasutusviisi, millest üks on putukaplekkide autolt eemaldamine. Ideeliselt peaks tulemuse saama ka teiste samalaadsete õlidega nagu näiteks beebi- ning lambiõli. 

Toimetamiseks lase õli puhta puhastuslapi peale ning hõõru see plekkidele. Kui putuka tükid ei tule kohe lahti, siis lase ainel natuke toimida ja proovi uuesti pühkida. Sama lahendus sobib hästi ka linnukaka puhastamiseks klaasi pealt.

Kindlasti ära unusta pärast pinnad korralikult autopuhastuse šampooniga üle lasta. 

Putukaplekkide eemaldamine puhastussaviga

Olen kodus paaril korral kasutanud ka spetsiaalselt autopuhastuse savi, mille tulemusega olen senini rahule jäänud. 

Tegemist on plastiliini meenutava massiga, mille määrid peale kerget eelleotust määrdunud kohale, olgu see siis putukaplekk, puuvaik või lausa tõrv. Õrnalt ringikujuliselt hõõrdudes jäävad mustusetükid savi külge kinni. 

Selle puhastusvahendi eeliseks on pikk kestus. Säilitades seda korralikult kinnises anumas, kestab savi veel pikka aega. 

Kokkuvõte 

Loodetavasti said nüüd mõned nipid juurde oma auto koduseks hooldamiseks. Huvi korral leiad kindlasti internetist veel hulgaliselt erinevaid lahendusi, mida saad omal nahal järele proovida, olgu see siis söögiäädika või sidrunhappega. Samas soovitame sellistele nippidele läheneda ettevaatlikult. Tee soovi korral proovi mõne masina väiksema pinna peal. 

Meie omalt poolt soovime aga head algavat Mihklikuud ning turvalist liiklemist. 


Loe lisaks