Kass ja koer autos ehk loomade sõiduturvalisus - Carfox - täisteeninduslik autoremonditöökoda

Jätkades Carfoxi veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

CARFOX BLOG
stocksnap

Kass ja koer autos ehk loomade sõiduturvalisus

7 min lugemist

Suvi, koos kõikide mõnusate päikseliste väljasõitudega, on tulemas, kuid enne kui saab mõtted kodust eemale, tuleb meil lemmikloomaomanikel, mõelda mida oma lemmikutega teha. Kas nad koju jätta nii, et sõber käiks neid hooldamas, anda täielikult sõbra hoolde või võtta nad kaasa suveseiklusi nautima. Me eelistame viimast, sest kes ikka tahaks oma parimat sõpra üksi jätta, kui tõde on, et tema seda ealeski ei teeks.

Oleme kollektiiviga täheldanud, et enamasti kui inimesed oma lemmiklooma autosõidule kaasa võtavad, pole nende kaaslane kuidagi turvaliselt kinnitatud ning istub vabalt kõrvalistmel või tagaistmel.

Lemmiklooma vale koht autos võib tõsiseks ohuks osutuda nii temale kui juhile, selleks räägime lähemalt kuidas oma lemmiklooma turvaliselt, praktiliselt ja nii tema kui ka sinu mõistes kõige paremini autoreisiks ette valmistada.

Ettevalmistused

Kui sa pole veel loomaga varem koos sõitnud, siis ära kohe esimesel korral temaga pikale sõidule mine. Harjuta teda esialgu lühemate distantsidega ning alles siis kui ta on harjunud autos rahulikult olema, võid temaga minna pikemale sõidule.

Ära anna loomale süüa vahetult enne sõitu, ega ka liikuvas autos ja vaata et loom käiks enne sõitu hädal ära. Kuna reeglina ei ole loomad autosõiduga harjunud, on suur tõenäolisem, et täis kõhuga või hädal käimata loom läheb närvi/hakkab kartma ning oksendab või teeb häda autosse.

Turvavarustus

Rihm

koera-turvarihm

Kõige parem on looma sõidutada autos spetsiifiliselt eraldatud alas turvarihma või kinnitusega. Universaalautodel tasub koera hoida võrega eraldatud pagasiruumis või tagaistmel. Sedaanil tasub kassi ja koera hoida tagaistmel, mida tasuks eraldada vastava seadeldisega ja panna loomale spetsiaalne turvarihm või vöö.

On tehtud erinevate tingimustega kokkupõrkekatseid lelu-loomadega, millele on pandud sõiduks vajalik turvarihm. Lehe lõpus videol on näha mis juhtub kui osta loomale kehva kvaliteediga turvarihm, mis katse käigus puruneb.

On tehtud ka kokkupõrkekatseid, mis testivad koera turvalisust erinevate rihmadega. Selle kokkupõrkekatse turvalisuse võitjaks ostutus “Sleepypod Clickit Utility”, mille taolist turvarihma soovitame ka meie.

Puur

Kõiksugused õrna võrega plastikust koerte turvakarbid või kutsu-istmed on kasutud, sest õnnetuse käigus nad purunevad kergelt ja suunavad koera istme kallakuga paralleelselt ja õnnetuse käigus paisatakse koer ülespoole, muutes olukorda nii tema kui sinu jaoks veel hullemaks.

Kassi väiksema kehakaalu tõttu on teda mõtekas kaasas kanda spetsiaalselt kassi transportimiseks mõeldud riidest loomakandja kotis/karbis. Karp tuleks kinnitada vastava rihmaga tooli külge.

Küll aga on ainsad päriselt turvalised puurid tõsisemad, paksemast metallist ning raskemad. Nendega võib lähemalt tutvuda Smartdog´i lehel.

Variocage

Ära hoia looma süles sõidu ajal

koer-roolisÄra kunagi sõiduta looma enda ega kõrvalistuja süles, kuna kui turvapadi peaks avanema, surutakse loom plahvatuslikult sinu või kõrvalreisija vastu, mistõttu loom enamasti pressitakse surnuks isiku ja õhkpadja vahel, sestap saab inimene ka kindlalt palju tõsisemad vigastused.

Lisaks, loomal ei tasuks mingil juhul lasta autos vabalt liikuda, kuna siis võib ta juhi tähelepanu häirida või isegi käpa/peaga juhtimist segada.

Kui loom on tagaistmel:

  • Lukusta aknad, sest kui koer käpa käsitoele paneb, võib ta akna avada ja kui koer tee ääres kassi näeb või liiga elevil on, võib ta hooletult aknast välja hüpata
  • Koera puhul hangi spetsiaalne kvaliteetne koera turvavöö või kinnitusvahend, sest isegi õrnemapoolne õnnetus kehva turvarihmaga võib looma jaoks äärmiselt kehvasti lõppeda. Autoiste ja turvameetmetega arvestav interjöör on siiski loodud arvestades inimkeha

Looma ja auto eest hoolitsemine

Kui tegemist on pikema väljasõiduga, siis tee vahepeal sõidupaus ja lase loomal juua. Kui viid looma võõrasse kohta ilma, et ta oleks koguaeg rihma otsas, veendu et loomal oleks kas mikrokiip või vähemalt kaelarihm nime ja telefoni numbriga.

Kui reisid loomaga tihti, siis tasub ehk eraldi kummist põrandakatted osta ja ka kriimukindlat nahakatted või veekindlad tekstiilikatted.

Muud ohud

Koera ei tohiks kunagi pikapi/kastiauto kastis kanda, kuna sealt võib ta välja hüpata, õnnetuse korral välja paiskuda või lihtsalt vastu kasti teist seina surnuks/puruks lennata.

dadadwa

Koer kuumas autos

Ära kunagi jäta kuumal/päikselisel päeval looma üksinda autosse, sest päikese käes tõuseb autos olev temperatuur väga kiiresti. Tumedama värviga autode temperatuur tõuseb kiiremini kui heledamatel, kuid pea meeles, et ka tume interjöör heledal autol kiirendab temperatuuri tõusu.

20 kraadisel päikselisel päeval võib temperatuur tumedas autos tõusta 60 kraadini vaid 20 minutiga ning see on rohkem kui piisav, et loom saaks kuumarabanduse. Tagajärg võib olla surm või tõsine ajukahjustus. Kuna kassidel ja koertel higinäärmeid, millega kuumust hajutada, ei ole, võivad nad saada kuumarabanduse isegi 15-20 minutist vaid 40 kraadises autos.

Kokkuvõtteks

Soovitame igal juhul võtta oma lemmikloom või parim sõber suvistele väljasõitudele kaasa võtta, sest ka loomad vajavad vaheldust atmosfääris. Enne reisile suundumist tee aga kindlaks, et lemmiklooma kaasa võtmine ei muuda suvist sõitu ohtlikuks õudusunenäoks. Veendu, et nii sina kui su sõber jääksid õnnetuse puhul ellu.

Kui leidsid siit häid nõuandeid millest varem ei teadnud, siis levita teadmisi ning jaga seda ka oma sõprade seas või sotsiaalmeedias.

Nael kummi ja mõnusat suvereisi oma parimate sõpradega, olgu need siis kassid, koerad või inimesed. Ainult, et ära viimaseid puuri pane 😀


Loe lisaks