AUTOTÖÖKOJA VALIMINE – 13 MOODUST, KUIDAS MITTE PETTA SAADA - Carfox - täisteeninduslik autoremonditöökoda

Jätkades Carfoxi veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

CARFOX BLOG

AUTOTÖÖKOJA VALIMINE – 13 MOODUST, KUIDAS MITTE PETTA SAADA

14 min lugemist

Autoomanikuna seisad varem või hiljem silmitsi vajadusega oma sõidukit kas remontida või hooldada. Kui Sul just kodus ei ole hästivarustatud garaaži, siis on mõistlik viia oma masin autoremonditöökotta.

Kuidas aga leida endale sobiv remonditöökoda, mis pakuks head kvaliteeti ning samas ei kooriks kümmet nahka? Mis üldse muudab remonditöökoja heaks? Proovime nendele küsimustele leida vastust alljärgnevas kirjatükis.

Üldine võimekus

Töökoja üldine võimekus

Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest, mis on üldse autoremondi töökoja eesmärk.

Kliendi seisukohalt eksisteerib töökoda vaid ühel põhjusel – saada oma auto remonditud ja hooldatud võimalikult kiiresti, mugavalt ja kindlasti ka soodsalt. Siit tuleb ka esimene erinevus, mis eristab head keskpärasest – nimelt suudab korralik remonditöökoda teha auto algusest lõpuni korda.

Auto remontimine ning hooldamine on teenus nagu iga teine, kus oma masina töökojale loovutades eeldad selle sealt täiesti tervena tagasi saada. Me ei lähe ju näiteks juuksurisse sooviga endale ainult pool soengut pähe lõigata, miks peaksime siis leppima pooliku remonditööga?

Auto remonti viimine on niigi suhteliselt tülikas ja ajamahukas ettevõtmine. Pead ju oma masina kohale toimetama ja remontimise ajal ilma selleta hakkama saama. Kui nüüd aga selgub, et kogu see vaev oli asjata ja töökoda ei suuda probleemile lahendust leida, siis jääb mõru maik ikka suhu küll.

Auto remonditöökoda valides veendu, et nad suudavad hooldada ning remontida Sinu auto algusest lõpuni. Sellega säästad oluliselt oma väärtusliku aega.

Tehniline võimekus

Auto remonditöökoja tehnika

Üksjagu autokasutajaid ei tea oma masina tehnilisest poolest pea midagi. Ja ei peagi teadma. Seda seepärast, et võrreldes eelmise aastatuhande masinatega on tänapäeva sõidukid kõvasti keerulisemaks muutunud. Juurde on tulnud hulgaliselt elektroonikat ja ka detaile on oluliselt juurde tulnud.

Autode tehniline areng nõuab ka võimekamaid tööriistu erinevate vigade tuvastamiseks ning parandamiseks. Kahjuks või õnneks on see aeg möödanik, kus auto remontimiseks või hooldamiseks piisas suurest pealehakkamisest ning korralikust mutrivõtmete komplektist.

Üks korralik autoremonditöökoda peab omama modernset varustust, et toime tulla ka kõige kaasaegsemate autode hooldus-, remondi-, diagnoosimis – ja programmeerimistöödega. Selleks peab ühes korralikus töökoja varustuses olema nii erinevad mehhanilised, hüdraulilised, pneumaatilised, elektroonilised kui ka eritööriistad, et suuta pakkuda kõiki vajaminevaid teenuseid.

Töökoda valides veendu, et sellel oleks kogu eelnev võimekus olemas. Seda saad kõige paremini kontrollida kas külastades töökoda või helistades sinna. Esmase ülevaate saad ka ettevõtte kodulehel hinnakirjaga ja pakutavate teenustega tutvudes.

Kvalifitseeritud tehnikud

Serviceman

Nagu võib arvata, siis puhtalt ainult moodsa remonditehnika olemasolust pole kasu. Seda peab opereerima ka kvalifitseeritud tehnik.

Korralikus töökojas ootab Sind ees pikaaegse kogemusega tipptasemel meeskond, kes oskab lahendada mistahes tehnilisi probleeme ning elektroonilisi rikkeid. Oluline on, et inimesed oleksid kutsealaselt koolitatud ning tööalaselt motiveeritud. Ainult siis võid eeldada, et Sinu muredesse süvenetakse piisavalt ja peidetud vead ei jää märkamata.

Hea remonditöökoda hoiab oma palgal koolitatud ja motiveeritud autoentusiaste, kes on pühendunud tööle ja pidevale enesetäiendusele. Kindlasti soovitame enne oma autovõtmetest loobumist suhelda ettevõtte personaliga, et neid natuke tundma õppida ja näha kas ka Sinu muresse süvenetakse piisavalt ning täie tõsidusega.

Hästi koolitatud tehnikud teeb oma tööd mitte ainult entusiasmiga vaid ka väga kvaliteetselt. Seda saab ka suhteliselt lihtsasti kontrollida, küsides tehtud töödele garantiid. Näiteks Carfoxis oleme oma tööde kvaliteedis niivõrd kindlad, et pakume kõikidele tehtud töödele aastast garantiid.

Margieelistus

Saksa automargid

“Kõik see eelnev jutt on küll tore, aga mis te MINU autost üldse teate?”
See mõte on kindlasti paljudel peas mõlkunud, kui tekib valik kas viia masin margiesindusse või tavalisse töökotta.

See on ka täiesti õigustatud küsimus, sest me kõik tahame oma masinale parimat. Seda enam, et automargid on oma tehnilise poole pealt tihti küllaltki erinevad, nõudes tehnikutelt remontimisel teatavat kogemust.

Lai margikogemus on üheks suureks eeliseks keskpärase töökoja ees, kus probleem suudetakse tõenäoliselt lõpuks küll kõrvaldada aga selleks kulub oluliselt rohkem aega ning ressursse.

Kuigi margiesindus jääb alati kvaliteetseks alternatiiviks, ei tasu see enamasti rahaliselt ära ja seda eriti kasutatud autode puhul. Tänapäeval on remonditöökodade kvaliteeditase jõudsasti kerkinud, suutes pakkuda margiesinduse kvaliteeti oluliselt soodsama hinna eest. Vaja on lihtsalt kindlaks teha, kas töökojal on antud margi hooldamise ning remontimise kogemus olemas.

Näiteks Carfoxis omame pikka kogemust erinevate preemium- ja luksusklassi autode parandamise ning hooldamisega. Seda just tänu sellele, et oleme koostööpartneriks kasutatud preemium- ja luksusmasinate maaletoojale Autosky’le.

Selline kogemus aitab meil lahendada ka kõige keerulisemad probleemid, mis võib selliste automarkidega ette tulla nagu näiteks Audi, BMW, Mercedes-Benz, ja paljud ka teised VW Grupi masinad. Kui soovid vaadata, kas omame ka Sinu automargiga kogemust, siis külasta meie kodulehte.

Kuidas valida endale usaldusväärne remonditöökoda?

Nüüd, kui Sa juba tead, mis eristab head remonditöökoda keskpärasest, on aeg vaadata kuidas endale sobilik töökoda leida. Selleks panime kokku väikese kontrollnimekirja, mida tasub uut parandustöökoda valides silmas pidada.

Esmalt võta endale natuke vaba aega, et võrrelda erinevaid töökodasid. Sellele kulutatud aeg tasub ennast igati ära, aidates tulevikus välistada halbu kogemusi ning potentsiaalselt suuri kulusid.

  1. Küsi lähedaste soovitusi

    Küsi oma lähedaste soovitustRemonditöökoja kvaliteedist saab kõige paremini aimdust läbi klientide kogemuse. Selleks uuri kõigepealt oma lähedaste ja tuttavate käest, mis kohti nad soovitaks. Samas võib see olla libe tee, kuna tagasiside ei pruugi alati piisav olla. Näiteks kui Sinu auto mootor vajab parandamist ja sõber soovitab remonditöökoda, kus on käinud paar aastat vaid rehve vahetamas, võid lõppkokkuvõttes pettumuse osaliseks saada.
  2. Uuri üldist kliendikogemust

    Oma lähedaste soovitusi tasub üle kontrollida interneti teel, tutvudes ka teiste klientide arvamustega. Õnneks leiad tänapäeval ettevõtete kohta palju lisainfot interneti vahendusel. Selliselt soovitame tutvuda nii potentsiaalse ettevõtte kodu- ja Facebooki lehega kui ka lugeda tagasisidet Google Review’de* alt.

    Eelnevast kolmest valikust on parimad Facebooki leht ning Google Reviews. Kodulehte soovitame natuke rohkem skeptiliselt suhtuda – nimelt milline ettevõtte ikka paneks oma veebilehele halvustavaid kommentaare ülesse.

    *Google Review leiad, trükkides firma nime Google otsingusse. Ühel korralikul ettevõttel tekib ostingutulemustest paremale poole ettevõtte ülevaatlik leht, kus on välja toodud nii Facebooki kui ka Google Review hinnangud. Neile klõpsates saad ka sisuga tutvuda.

    Carfoxi puhul näeb otsingutulemus välja selline:
    Google Reviews tulemus Carfoxi kohta

  3. Kontrolli maksehäirete ajalugu

    Pidevad maksuvõlad on iga ettevõtte puhul ohumärgiks, mis viitab ebastabiilsele finantsolukorrale. Maksevõlad ei tähenda küll otseselt halba tööde kvaliteeti. Samas tasub garantiiga tööde osas ettevaatlik olla, kuna maksuvõlgades töökoda ei pruugi enam olemas olla, kui aasta pärast soovid sinna minna garantii asjus remonttöid teostama.

  4. Töökoja asukoht

    Töökoda valides veendu, et see paikneb heas ja turvalises asukohas. Jättes oma masina töökojale remontimiseks, jätavad nad selle tõenäoliselt ööseks töökoja hoovile seisma. Kui nüüd peaks tegemist olema valveta parklaga, mis asub kahtlases linnaosas, siis võtad endale sellega asjata riske.

  5. Külasta potentsiaalset töökoda

    See tundub küll esmapilgul suhteliselt mittevajalikuna aga üks lihtne pilguheit üle töökoja ukse annab tegelikult hea ülevaate ettevõtte sisemisest elust. Oma külaskäigu raames soovitame tähelepanu pöörata sellistele detailidele nagu töökoja üldine puhtus, tööriistade organiseeritus, inimeste üldine suhtumine jms.

    Kui Sa näiteks näed, et töökoda on segamini ja erinevad tööriistad ei ole organiseeritud, siis võid suhteliselt kindel olla, et samamoodi suhtutakse ka oma töösse.

    Samamoodi on heaks indikaatoriks tehnikute üldine töökultuur – kas kantakse puhtaid töörõivaid, kas kasutatakse istme-, rooli- ja käigukangikatteid jms. Keegi meist ju ei taha, et meie autosse istuks õliste riiete ja kätega töömees.

  6. Jälgi töökoja suurust

    Kuigi suurem remonditöökoda ei tähenda automaatselt paremat kvaliteeti, annab see märku töökoja üldisest võimekusest. Näiteks on suhteliselt tõenäoline, et väiksel pinnal opereeriv autoparandus ei oma piisavat tehnilist võimekust komplekssemate probleemide lahendamiseks.

  7. Uuri järjekordade pikkust

    Waiting in Line

    Ühel heal töökojal on nii Sinu kui ka Sinu murede jaoks alati aega. See ei tähenda, et suvalisel ajal uksest sisse astudes võetakse auto koheselt remonti. Pigem peaks heal töökojal olema võimalus kriitilisemaid remonttöid vahele võtta ilma tavalise 2-nädalase ootamisajata.

    Järjekordade täielik puudumine on samuti ohu märgiks, viidates mingile tausta-probleemile.

  8. Analüüsi hinnakirja

    Hind on kindlasti üks peamisi argumente, mille järgi töökoda valida. Samas peab sellesse suhtuma teatud reservatsiooniga. Kui Sa nimelt näed, et ühe töökoja hinnatase on teistest oluliselt madalam, ei pruugi sellega alati kaasneda head kvaliteeti. Madala hinnaga peaks ideaalis kaasnema ka korralik kvaliteet. Liigne kulude kokkuhoid võib viia tänu halvasti tehtud remondile tulevikus väga suurte kuludeni.

  9. Küsitle töötajaid

    küsitle töökoja töötajaid

    Kliendina on Sul igati õigus teada autoparanduse erinevate kutsealaste koolituste, kogemuste ja garantiitingimuste kohta.

    Külastades esmakordselt remonditöökoda, vaata seal ringi ning uuri ettevõtte tausta ja kogemuste kohta. Kui näed, et Sinu küsimust kas eiratakse või üritatakse kiiresti teemat vahetada, siis on tegemist tõenäoliselt kahtlase kohaga. Eelistada võiks kindlasti töökoda, mis hoiab oma palgal kogenud ja sertifitseeritud töötajaid, kelle töödele pakutakse garantii.

    Kutsealaste koolituste kohta leiad enamasti infot töökoja seinalt. Enamus ettevõtteid on uhked oma töötajate saavutuste üle ning riputavad nende erinevad diplomid kontori seinale.

  10. Võta töödele esmane pakkumine

    Kui Sinu masin vajab suuremat remontimist, siis võta töödele mitmest kohast pakkumine. Kirjalik hinnapakkumine on kindlaks aluseks, et töökoda ei hakka sinna juurde pookima mittevajalikke töid. Samamoodi saad võrrelda erinevate töökodade pakkumist – kui mõni neist erineb teistest olulisel määral, siis nad ei ole kas töödest õigesti aru saanud või lisanud sinna mittevajalikke ridu.

    Kindlasti ära jälgi siin punktis ainult hinda vaid ka seda, mis selle eest saab.

  11. Lase endale tööd lahti seletada

    Tihtilugu kipuvad tehnikud rääkima oma tööalases keeles, millest on kliendina raske aru saada. Kui Sinu auto vajab suuremat remonti, siis lase endale kindlasti tehtavad tööd lahti seletada. See annab ka võimaluse kontrollida, kas soovitud tööd on vajalikud või tahab töökoda midagi pähe määrida.

  12. Lase proovitöö teha

    Kui just Sinu auto radiaator ei suitse, siis võta natuke aega ning lase paaris töökojas teha mõni väiksem proovitöö. Nii saad ülevaate tehtava töö kvaliteedist ning üldisest suhtumisest. Kui pead nimelt valima töökoda kiirustades, kipud võtma ikkagi sellist kohta, mis esimesena ette jääb. See aga ei pruugi alati hästi nii rahaliselt kui kvaliteedilt lõppeda.

    Proovitöö juures jälgi ka remonditöökoja üldist paindlikkust. Näiteks, kas nad on nõus olukorraga, kui jõuad autole natuke peale töökoja sulgemist järele ja kas remondiaegade pakkumisel suudetakse vastu tulla jms. Kõik need väiksed detailid muutuvad oluliseks, kui otsid endale pikemaajalist koostööpartnerit masina remontimiseks.

  13. Tee oma valik pikemaks ajaks

    Auto remontimine on mõneti nagu perearsti juures käimine. Iga haigestumise puhul me ei pöördu uue arsti poole, kuna see on tülikas.

    Sama kehtib ka auto remontimise kohta – olles oma valiku teinud, jää selle juurde. Ainult nii teatakse ja tuntakse Sinu masinat, selle tausta ning millele peaks remontimisel lisatähelepanu pöörama. Lisaks on pikaaegne kliendisuhe kasulik ka töökojale, mistõttu tehakse erinevaid püsikliendi soodustusi jms.

Kokkuvõtteks

Esmapilgul võib tunduda, et usaldusväärse töökoja leidmine on ajakulukas ja tülikas ettevõtmine. Samas tasub see igati ära, kui oled oma neljarattalisega tõsises hädas – hea töökoja peale saad alati kindel olla.

Nüüd aga head otsimist.


Loe lisaks